Cultuur
Biblioloog, een lied bespreken, kaarten maken

onder leiding van pastor Germa Kamsma-Kunst
Tijdens het koffiedrinken op de maandagochtend is er, van september tot en met december, de mogelijkheid om kaarten te maken, een lied te bespreken of om mee te doen aan Biblioloog (je inleven in een Bijbeltekst).
Data:
Kaarten maken: 27 januari, 17 februari, 24 maart, 14 april, 26 mei, 16 juni
Biblioloog: 20 januari, 24 februari,17 maart, 28 april, 2 juni
Lied bespreken: 13 januari, 10 februari, 10 maart, 7 april, 12 mei, 23 juni
Tijd: 10.00 tot 11.00 uur Kosten: geen
Om deel te nemen is opgave zeer gewenst. Bij de opgave graag activiteit en datum vermelden. Uw aanmelding ontvangen wij graag zo vroeg mogelijk; het liefst tot een week voor de activiteit.
Opgeven bij voorkeur per e-mail: kerkelijkbureau@sintvitusparochie.nl,
of telefonisch: 06-82403680 (maandag en woensdag bereikbaar van 9.30 tot 11.00 uur)
Choral Evensong in de Grote Kerk

Dit jaar viert Schola Liturgica haar 30 jarig jubileum. Als een van de eerste koren trok Schola Liturgica indertijd naar Engeland om daar in de vakanties de evensongs te zingen in kathedralen. Al gauw werden ook in Nederland evensongs georganiseerd. Sindsdien is Schola Liturgica het koor met de meeste ervaring in Engelse kathedralen, waarvan de meeste tenminste een keer en meestal vaker bezocht zijn. In de Grote Kerk Leeuwarden zingt Schola Liturgica iedere tweede zondag van de maand om 17 uur een Choral Evensong.
Op deze Palmzondag is er een tweeslag gaande. Enerzijds wordt de intocht van Jezus in Jeruzalem gevierd, anderzijds staan we aan het begin van de passieweek, waarin het lijden en sterven van Christus wordt herdacht. In de muziek van vandaag klinkt door hoe de mens afhankelijk is van de genade en zelf overgeleverd is aan het leven en aan de dood. SS Wesley schreef het indringende ‘Cast me not away’, de anthem waarin dit bezongen wordt. Van Henry Purcell klinken zijn canticles in g klein.
Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, Mattijs de Vreugd bespeelt het orgel. De viering begint om 17 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl.
Datum: 13 april
Tijd: 17:00 uur
Locatie: Grote of Jacobijnerkerk
Iedereen is van harte welkom om deze dienst mee te vieren. Ook is deze viering online te volgen via www.choralevensong.nl
Expositie Jip Wijngaarden

Op dinsdag 15 april 2025 is het tachtig jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Reden voor de kunstcommissie van de Grote of Jacobijnerkerk een schilderijen- tentoonstelling te organiseren van de in Frankrijk woonachtige kunstenares Jip Wijngaarden.
De in 1964 in Amsterdam geboren Janneke Wijngaarden werd in 1983 bekend door haar rol als Anne Frank in het theaterstuk en de film over het Achterhuis. In 1989 vertrekt Jip voor filmopnamen naar Frankrijk waar zij geluidsman Philippe Combes leert kennen. Met hem treedt ze in 1990 in het huwelijk.
Jip blijft theater- en filmrollen vervullen, maar begint ook met een studie Hebreeuws in het Joodse leerhuis in Genève. In 2000 begint ze met schilderen over onderwerpen als Israël, de Tweede Wereldoorlog en de Bijbel. Na een opleiding aan de kunstacademie van Genève volgen presentaties van haar werk in Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
In 2003 exposeert Jip de indrukwekkende serie “Boulevard des Déportés” in de voormalige synagoge van Kampen. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Anne Frankhuis in 2010 werkt ze mee aan een manifestatie in de Westerkerk in Amsterdam. Daarna volgen exposities in de synagogen van Elburg en Groningen en in de Oude Kerk van Delft.
Over de Tweede Wereldoorlog heeft Jip Wijngaarden opgemerkt: “De gruwelijkheden die zich in de jaren 1938-1945 in Europa hebben afgespeeld, overstijgen elke horrorfilm en elk Nacht und Nebel-scenario dat in het menselijk brein kan opdoemen...Tijd nemen om te lezen over...ons te verdiepen in...geen antwoorden te geven maar vragen te stellen… Kijk - luister - leer en HERINNER!”
Vanaf donderdag 17 april t/m 20 september is de expositie ‘ADEMTOCHT’ te bezichtigen:
april en mei do. – za.
juni t/m 20 september: di. – za.
van 13.00 tot 16.00 uur
Tentoonstelling Ademtocht, schilderijen van Jip Wijngaarden

Op dinsdag 15 april 2025 is het tachtig jaar geleden dat Leeuwarden werd bevrijd van de Duitse bezetting. Reden voor de kunstcommissie van de Grote of Jacobijnerkerk om de tentoonstelling ‘ADEMTOCHT’ te organiseren van de nu in Zuid-Frankrijk woonachtige kunstenares Jip Wijngaarden. Olieverfschilderijen van groot voormaat en intens van kleur, bronzen beelden en objecten, voeren ons mee op aloude paden, dwars door benauwde tijden heen maar altijd op een weg van hoop.
Jip is geboren in Amsterdam (1964) en opgegroeid op de Veluwe. Sinds haar jeugd heeft zij een passie voor tekenen. In de 80-er jaren studeert ze grafisch ontwerpen, tekenen en decoreren in Utrecht waar ze een sterke intuïtie voor kleur en contrast ontwikkelt. Haar doel is om naar de Kunstacademie te gaan.
In 1982 wordt Jip gekozen uit 3000 meisjes om de rol van Anne Frank te spelen in het Nederlandse theaterstuk en later ook in de tv-film onder regie van Jeroen Krabbé. Ze dacht na één jaar haar studie weer op te pakken, maar komt nooit terug en werkt als een succesvolle actrice voor bijna 10 jaar en woont in Amsterdam. In diezelfde periode begint ze te schilderen, creëert decors en kostuums voor theater, modeltekent aan de academie, iets wat ze haar hele leven zal blijven doen.
In 1990 trouwt Jip met de Franse geluidsman Philippe Combes en verhuist ze naar Parijs. Beiden komen tot geloof in de God van de Bijbel. Later in de jaren negentig verhuizen zij naar de Jura bergen vlakbij Zwitserland. Ze studeert Hebreeuws aan de Joodse school in Genève en begint steeds meer te schilderen. Ook maakt ze verschillende bronzen beeldjes en leert ze de kunst van het graveren.
In 2003 exposeert Jip de indrukwekkende serie “Boulevard des Déportés” in de voormalige synagoge van Kampen. Waarna velen exposities volgen. In haar krachtige schilderijen spelen thema's als de onderdrukking van het Joodse volk en tegelijkertijd ook de hoop op een nieuwe wereld, een belangrijke rol. Er zit een meditatieve kant aan de kunst van Jip Wijngaarden, haar werk is kwetsbaar en intiem en nodigt uit tot overdenking.
Bij deze tentoonstelling zal ook het prachtige kunstboek ‘A portrait of Jip Wijngaarden’ worden gepresenteerd, uitgegeven door Art Revisited.
Vanaf donderdag 17 april t/m 20 september is de expositie ‘ADEMTOCHT’ te bezichtigen:
april en mei do. – za.
juni t/m 20 september: di. – za.
van 13.00 tot 16.00 uur
Kijken met je ziel (naar schilderijen Vincent van Gogh)

Per keer staat een schilderij van Vincent van Gogh centraal. Waarom fascineert deze schilder zoveel mensen? We laten ons leiden door de brochure van Hans Tissink “Kijken met je ziel. Heilig kijken met Vincent van Gogh”. Aan de hand van brieven, gesprek en diverse werkvormen staan we met Tissink stil bij de spirituele werking van zeven schilderijen van Vincent van Gogh. Zijn schilderijen zijn bijna een soort van iconen. Ze kunnen ons hart raken. Van Gogh ziet in zowel de mens als in de natuur iets van het mysterie. Hij kijkt met zijn ziel.
Leiding: Tjitske Hiemstra
Data: 12 sept.,10 okt., 14.nov. 2024, 16 jan., 13 febr., 20 maart, 15 mei 2025
Tijd: 10.00 – 12.00 uur gemeentezaal
Kosten: 30 of 40 euro, incl. koffie en thee en de kaarten van de schilderijen
Opgave: tj.hiemstra@hetnet.nl
Expositie Bonifatiuskerk - Het Zonnelied door de ogen van hedendaagse kunstenaars

Dit jaar is het 800 jaar geleden dat Franciscus in het voorjaar van 1225 zijn Zonnelied schreef. Een loflied van alle schepselen op de Allerhoogste. De zon en de wind, de maan, sterren en de aarde, het water en het vuur, de mensen en de dood doen mee. Het is een lied, niet in het Latijn, maar in de volkstaal, het Italiaans, geschreven. De geschiedenis van de klassieke Italiaanse literatuur begint met dit lied. Het heeft dan ook veel kunstenaars beïnvloed, van Giotto di Bondone en Cimabue tot Rembrandt. Ook in onze tijd laat menig kunstenaar zich nog door Franciscus bezielen. Vandaar dat er in de Bonifatiuskerk een tentoonstelling zal zijn van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door dit lied. Afhankelijk van hun uitingsvorm zal er een grote verscheidenheid zijn te zien aan schilderijen, foto’s, collages, beelden, textiel, ready mades, gedichten, en nog meer.
Data : zondag 8 juni tot en met zondag 6 juli
Tijden: woensdag 14.00-16.00 uur,zaterdag 14.00-16.00 uur,
zondag 14.00-16.00 uur.
Concerten rondom het Zonnelied in de Bonifatiuskerk
• Concert door het koor van Piet Vessies. Zij zingen verschillende variaties op het Zonnelied en zullen liederen ten gehore brengen rond de thematiek van de klimaatverandering.
Datum: vrijdag 13 juni Tijd 20.15 uur
• Concert van een half uur onder leiding van Johan Smit en/of Rianne Meinardi
Data: zondag 8, 15, 22 en 29 juni en 6 juli Tijd: 14.30 uur
• Performance door Stefan Belderbos
Datum: zondag 29 juni Tijd: 14.30 uur
De concerten zijn gratis toegankelijk, een gift wordt op prijs gesteld.